‘Een plek waar anders zijn gewoon is’. Dat was de insteek toen Magazijn076 vorig jaar van start ging. Een kale loods op het Koepelterrein in Breda moest een laagdrempelige werk- en ontmoetingsplek worden voor mensen met autisme uit heel West-Brabant. Nu, 365 dagen later, vindt de officiële opening op 13 juni plaats door wethouder Miriam Haagh. Magazijn076 bruist van de activiteiten en is geworden wat ze wilde zijn.

Magazijn076 is een innovatief concept. Initiatiefnemers Sandra Kok en Ingeborg van Dixhoorn wilden een plek creëren waar mensen met autisme zichzelf kunnen zijn. En waar ze, gelijkwaardig aan anderen, de ruimte hebben om zich te ontwikkelen, ervaring op te doen, actief te worden en deel te nemen aan de maatschappij. In hun eigen tempo. Kok: “Er wordt wel steeds meer over autisme gesproken, maar toch weten veel mensen niet wat het inhoudt. Wij delen onze kennis. We geven workshops Autisme Beleving en Brain Blocks, waardoor je zelf ervaart hoe het is als je autisme hebt. Dat geeft veel inzicht voor familieleden, vrienden, collega’s of studenten. Er is echt behoefte aan praktische tips hoe je daarmee om kunt gaan, die delen wij.”

Koffie met een verhaal

Van Dixhoorn: “Bij ons kunnen mensen met autisme zichzelf zijn, zonder dat ze zich afschermen van de samenleving. Want dat is wat we voor ogen hebben: dat ze een plek krijgen in de maatschappij. Dat lukt nu nog niet altijd. Daarom starten we binnenkort met ons project Koffiefiets. We leiden een groep mensen met autisme op tot barrista, waarna ze ingehuurd kunnen worden om ‘koffie met een verhaal’ te gaan schenken bij bedrijven, kleinschalige evenementen en bijeenkomsten. Zo brengen we mensen met elkaar in contact en ontstaat er meer wederzijds begrip. En wie weet wat daar verder uit rolt!”

Vindingrijk

Het bijzondere aan Magazijn076 is dat mensen die zich aanmelden zelf met ideeën kunnen komen. Kok: “We kijken waar iemand mee komt, of meer mensen daar behoefte aan hebben en dan is het: hoe kunnen we dit realiseren? Ingeborg en ik zijn heel vindingrijk geworden de afgelopen tijd!” Dat blijkt wel: inmiddels is een heel scala aan activiteiten opgepakt: een hardloopclub, kookclub, olievaten die omgebouwd worden tot plantenbak, mensen die bij Magazijn076 hun eerste stappen zetten als ondernemer. Oscar Smits is één van de deelnemers: “Ik zie hier veel mensen met een mbo of hbo opleiding die, net als ik, vastgelopen zijn in hun baan en weer aan de slag willen. Dat kan hier. Zelf pak ik nu de social media op van Magazijn076. Zo kan ik mijn bijdrage leveren om het Magazijn meer bekend te maken én mijn kennis en ervaring inzetten.”

Sociale onderneming

Magazijn076 biedt een werk- en ontmoetingsplek voor een aantal grafisch vormgevers, een keramiekatelier, een ambachtelijk meubelontwerper en een schrijver/dichter. Naast Kok en Van Dixhoorn wordt het centrum gerund door drie ervaringsdeskundigen. Kok: “We worden financieel gesteund door MEE West-Brabant, de Amarant Groep en de gemeente Breda. Maar we willen ook zelf geld gaan verdienen als sociale onderneming. We staan heel erg open voor samenwerking met andere bedrijven en instellingen. We hebben ook een denktank die mee kunnen denken met bedrijven als ze een probleem hebben. Mensen met autisme zijn heel goed in ‘omdenken’, die hebben vaak veel creatievere oplossingen, waar je zelf helemaal niet aan denkt. Dat is echt een kracht.”

Toost

Op 13 juni a.s. is de officiële opening van Magazijn076 door wethouder Miriam Haagh. Wie wil kennis maken en aanwezig wil zijn op deze ‘Toost’ is van harte welkom tussen 16.30 en 19.00 uur. Bij voorkeur aanmelden (maar niet verplicht).

Adres: Nassausingel 26 (terrein Koepelgevangenis, ingang rechts van de hoofdpoort), Gebouw E, nr 3, Breda.  Telefoon: 06-13320892   E-mail: info@magazijn076.nl